Arriba el Nadal - tradicions de Catalunya

2018-12-05

No vaig tenir coneixement d'un Nadal català i les seves tradicions abans de traslladar-me a Sitges. Mai no havia trobat un Cagatió ni un Caganer. Les meves festes anteriors van ser a Gal·les: Mercats de Nadal i Pantomimes.


El 8 de desembre de cada any (Festa de la Immaculada Concepció) les famílies de Catalunya donen a conèixer el Cagatió i totes les nits fins el 24 de Dessembre els nens s'encarreguen de "alimentar" el Cagatió oferint-li nous, fruita seca i aigua.

També han de cobrir el Cagatió de Nadal amb una manteta per assegurar-se que es mantingui càlid i còmode. El Cagatió té cames de pal, una cara somrient i un barret vermell. La nit de Nadal els nens es reuneixen a les seves llars per el tradicional colpejar del Cagatió. El colpejan amb pals mentre canten la cançó tradicional del Tió de Nadal:


Caga tió

De mel i de mató

no caguis avellanes

que no ens agraden

caga torrons

que són molt bons.

Caga tió.


A continuació, el miracle: mireu sota la manta i descobreix que el Cagatió ha donat un munt de dolços i regals. Crema el tió per mantenir-se calent.


A Catalunya, al Nadal, també veureu el "Caganer", un noi petit que es posa en cuclilla per fer una merda!


La data principal per donar regals a Catalunya és el dia 6 de gener (Epifania) el dia dels Reis. Aquesta és la nit més important i màgica de l'any per a milers de nens a Catalunya. És quan els "Reis Mags" porten els regals. Tradicionalment a Catalunya, els regals no són lliurats per Santa Claus al Nadal, sinó pels Reis que arriben a tots els pobles catalans. Les desfilades s'organitzen per donar-los la benvinguda. Després, quan els nens dormen, entren a través de la finestra o balcó i deixen regals per a cada familiar. No puc esperar!