El Vi Català

2018-12-05

La majoria de vostès sabrà que el vi és una part essencial de la cultura catalana: el seu clima meditaran temperat i els terrenys fèrtils són ideals per a les vinyes. Però sabeu que fins i tot una zona alta dels Pirineus té la seva pròpia cultura vitivinícola? El comtat s'anomena Alt Urgell, limita amb Andorra i, aquí, la temporada de collita començarà després de final d'aquest mes.


Hi ha més de 300 hectàrees de vinyes de muntanya a Catalunya, 16 d'elles a l'Alt Urgell. Està previst que la viticultura d'alta elevació es farà més comuna en el futur, en part a causa del canvi climàtic. El viticultor local, Xavier Ribes, va encunyar una poema sobre el resultat final: "No trobaràs l'acidesa, l'aroma, la dolçor des d'aquí absolutament en cap altre lloc". Va agregar: "És cert que les produccions són bastant petites, però realment el que es fa aquí val la pena, és veritat". Cal provar-ho.


El Vi Gal·lès


Tenim els romans a agrair d'introduir el vi a Gal·les; i només uns 2.000 anys més tard, el vi vintage gal·lès, Ancre Hill Estates '2008, va ser elegit el millor vi escumós del món en el Concurs Internacional Bollicine del Mondo a Itàlia.


La primera vinya comercial a Gal·les es va plantar el 1875 a prop de Castell Coch, el castell gòtic del segle XIX, construït als afores de Cardiff, pel industrial Lord Bute.


Els guardonats vins, Cariad, es conreen als vessants de la vinya Llanerch de 22 hectàrees, a les afores de Cardiff i són obertes al públic.


Peter Harris