La Sardana

2018-12-05

La sardana (pronunciació catalana: [səɾðanə]; plural sardanes) és un gènere musical propi de la cultura catalana i balla en cercle seguint un conjunt de passos.


La dansa era originària de la comarca de l'Empordà, però va començar a guanyar popularitat a tot Catalunya des de finals del segle XIX fins a principis del segle XX després de la modernització realitzada per Josep Maria Ventura i Casas.


Els homes i les dones s'uneixen en un cercle agafant les mans i mirant cap a dins per ballar la sardana curta històrica (amb una durada aproximada de 5 minuts) o la sardana llarga actual (amb una durada d'aproximadament 12-13 minuts). Les sardanes més inusuals són la sardana de lluïment i la sardana revessa.


Els passos es compten meticulosament com moviments de dos o tres passos cap als costats dins del cercle. S'alterna la direcció dels passos. Les mans es queden a la cadera o al nivell de l'espatlla segons l'estructura del pas. El patró de la coreografia té intervals de salt canviant amb la música. Normalment hi ha més d'un cercle amb diferents temps i nivells de coneixement de la dansa.


Al llarg dels pobles i ciutats de Catalunya, a la seva Jornada Nacional o DIADA, l'11 de setembre es poden veure torres humanes i ball de sardanes. Qualsevol pot unir-se als cercles dels ballarins de sardanes, convertint-lo en una de les danses més democràtiques del món!


Brandon Jones