Miquel Strubell - un Català qui va Ajudar la Llengua Gal.lesa

2018-12-05

L'altre dia, Joan Font, Peter Harris i jo hem celebrat un dinar molt informatiu amb Miquel Strubell.


Miquel és llicenciat en Psicologia i Fisiologia per la Universitat d'Oxford i és llicenciat en Psicologia de l'Educació per la Universitat de Londres i llicenciat en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha realitzat investigacions sobre problemes bilingües escolars i familiars i ha escrit sobre polítiques lingüístiques, planificació lingüística i temes relacionats.


Després de la mort de Franco el 1975, després d'un període de gran discussió i negociació, la nova Constitució d'Espanya va dividir el país en 17 comunitats autònomes. I després d'un període de 35 anys de dictadura sota el franquisme, els catalans, els bascos i els gallecs podien ser ensenyats en la seva llengua materna, a més de poder utilitzar-lo en edificis i institucions oficials, tot i que no necessàriament llocs com els tribunals.


El 1980, Miquel fou nomenat cap del Servei de Normalització Lingüística de la Generalitat de Catalunya. També ha estat director de l'Institut de Sociolingüística de Catalunya. Va ser secretari del Consell Social de la Llengua Catalana, del qual és membre des del 2005; i va ser membre del consell d'administració i vicepresident del Consorci per a la Normalització Lingüística.


Havent estat molt involucrat a fer de la llengua catalana més present i rellevant en la vida quotidiana, a mitjans dels anys vuitanta, Miquel també es va convertir en un instrument fonamental per ajudar a la llengua gal·lesa a millorar el seu estatus a les escoles i la societat a Gal·les.


Brandon Jones